Newsletter

Máte záujem o novinky? Zadajte tu Vaš email

SpäťHlavná strana / Články / Reflexné a výstražné odevy

Reflexné a výstražné odevy

11.9.2013
Reflexné a výstražné odevy

Ochranný odev, ktorý má vizuálne signalizovať prítomnosť nositeľa tak, aby bol dobre zistiteľný a viditeľný pri nebezpečných situáciách, a to za všetkých svetelných podmienok počas dňa a v noci pri osvetlení reflektormi automobilu sa nazýva reflexné oblečenie a je špecifikovaný normou EN 471.

  • Fluorescencia je fyzikálny jav, pri ktorom teleso (látka) vyžaruje väčšie množstvo svetla, než by vyžarovalo absolútne čierne teleso rovnakej teploty. Fluorescencia sa prejavuje svetielkovaním látok pri ich osvetlení. Takáto látka svetlo neodráža, len zvýrazňuje. Používané farby - žltá, oranžová, červená, zelená, ružová.
  • Retroreflexia je fyzikálna vlastnosť zaisťujúca, že svetelné lúče dopadajúce na povrch retroreflexného materiálu (pásu) sú odrazené naspäť k zdroju tohoto svetla.

Reflexné odevy s vysokou viditeľnosťou sa rozlišujú na 3 triedy, pričom každá z nich musí mať mininálne určenú plochu materiálu so zvýšenou viditeľnosťou, ktorá je súčasťou odevu. Čím vyššia trieda, tým vyššia viditeľnosť odevu. Odev musí mať podobné množstvo fluorescenčného materiálu na prednej, ako aj zadnej časti.

  Trieda 3 Trieda 2 Trieda  1          
fluorescenčný materiál - podklad 0,80 m2 0,50 m2 0,14 m2
retroreflexný materiál - pásy 0,20 m2 0,13 m2 0,10 m2
prevedenie odevu bundy, kabáty, kombinézy, dvojdielne súpravy vesty, montérkové nohavice do pásu, alebo na traky